Bike-Trial

Nieuw binnen WRV de Peddelaars is het biketrial. Rick Koekoek is zijn biketrial opleiding ook binnen WRV de Peddelaars gestart en heeft oog voor de Jeugd.

Een discipline die vooral bekend is van de demonstraties die je op vakbeurzen en wedstrijden ziet. Durfals die op schijnbaar veel te kleine fietsen enorme sprongen maken en de meest onmogelijke trucs met het grootste gemak lijken uit te voeren. Maar achter de spectaculaire acties zit een topsport die conditie, coördinatie en lef vereist. Een korte introductie.

Biketrial is in de vroege jaren ’80 ontstaan uit de motortrialsport en draait om één ding: behendigheid. De uitdaging ligt in het met de fiets overwinnen van obstakels zonder een voet aan de grond te zetten. Trial is een officiële, door de UCI erkende wielerdiscipline met een eigen reeks worldcups, nationale kampioenschappen en EK en WK. Daarnaast is er een wereldwijde trialbond, de BIU (Biketrial International Union) die ook op nationaal en internationaal niveau competities ontplooit.

In de wedstrijden worden er een aantal zogenaamde non-stops of secties uitgezet. Dit zijn korte, afgebakende routes die de deelnemers moeten afleggen. Hierbij houdt een jurylid nauwlettend in de gaten of de rijder fouten maakt. Een voet aan de grond levert een strafpunt op, maar ook andere manoeuvres zoals met een pedaal op de grond steunen, of de fiets ergens anders dan aan het stuur vasthouden laat het aantal strafpunten stijgen. De deelnemers krijgen op een wedstrijddag een bepaalde tijdsspanne om alle non-stops meerdere malen te rijden, en op iedere non-stop geldt een maximale tijdsduur van 2 tot 2:30 minuten. Uiteraard wint degene met het laagst totaal aantal strafpunten.

Maar de wedstrijdsport is maar één kant van de trialsport. Velen zoeken de uitdagingen in de stad, waar muurtjes, trappen, zitbanken en hekwerk een gewillig obstakel vormen. Met name in Engeland is street trials enorm populair en vind je in iedere stad tientallen fanatieke rijders. De kunstmatige objecten zijn tevens een uitstekende gelegenheid om basistechnieken te oefenen, om deze later in de natuur toe te passen. De grillige vormen van natuurlijke obstakels zoals rotsblokken en boomstammen vereisen perfecte beheersing en nauwkeurige positionering van de fiets.

Kijk eens voor meer informatie op www.rickkoekoek.nl

Laat een reactie achter

Jouw email zal niet gepubliceerd worden.

*