Jasper Bovenhuis tweede in Omloop van Nijeveen.

Vrijdagavond werd de zesde Omloop van Nijeveen verreden. Voordat deze wielerwedstrijd van start ging, werd een minuut stilte in acht genomen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Hierna gaf dhr. Penning, zoals gebruikelijk, met zijn jachtgeweer het startschot. Er gingen 96 renners van start, die er een mooie en spannende wedstrijd van hebben gemaakt. Al snel reden drie renners weg bij de rest en bouwden een voorsprong op van ruim een halve minuut. De drie vluchters waren; Twan Brusselman uit Helmond, Rick Ottema (Muntendam) en Gert Jan Bosman uit Emmen. In de jacht op deze drie leiders brak het peloton in vier stukken uiteen. Er werd erg hard gereden en een groep van elf renners ging op jacht naar de kopgroep en zij wisten na twee ronden van 5,2 kilometer, bij hen aan te sluiten. De marge van de 14 leiders met de rest werd steeds groter en daardoor was het duidelijk, dat zij gingen strijden voor de ereplaatsen. Jasper Bovenhuis en Berden de Vries, waren de twee Peddelaars die ook bij de koplopers behoorden. Het bleef, voor het talrijke publiek, een prachtige wedstrijd, met veel strijd. Achter de 14 leiders formeerde zich een groep van tien renners, die jacht gingen maken op de leiders, maar zij bleven steken op 45 seconden. Hier achter reed een peloton van 36 renners, met Umberto Atzori uit Zorgvlied, die steeds de laatste renner was van de groep. Hij is herstellende van een blessure, opgelopen in de ronde van Hoogeveen, eerder deze maand. Halverwege de wedstrijd, brak de kopgroep en Jasper Bovenhuis met Jarno Gmelich Meijling (Almere), kwamen aan de leiding. De demarrages hier achter, volgden elkaar snel op en Twan Brusselman (Helmond) en Simon Schram (Wolvega), wisten aansluiting te vinden bij de twee koplopers. Het leidende kwartet reed 25 seconden weg bij de volggroep van tien renners. Dit tiental kreeg gezelschap van nog eens tien renners en die gingen op jacht naar het viertal dat de wedstrijd aanvoerde. De winnaar van vorig jaar Berden de Vries uit Gieterveen, reed hard weg uit de groep van 20 en kreeg gezelschap van, Teake Piet van der Werf (Dearsum) en Gert Jan Bosman (Emmen). Het was Berden de Vries, die het tempo van dit trio bepaalde. In de kopgroep zat zijn ploegmaat van het Cyclingteam Jo Piels, Twan Brusselman, die daar geen kopwerk meer verrichtte. Hij wachtte op de komst van Berden de Vries, die na veel moeite met succes aansluiting vond. Het bleef onrustig bij de volgers, maar het zou niemand meer gelukken, om ook aansluiting te vinden op het voorste plan. In de slotfase werd herhaaldelijk gedemarreerd uit de kopgroep, maar het gelukte niemand, om een voortijdige beslissing te forceren, zodat de eindsprint de beslissing moest brengen. Twan Brusselman kreeg hierbij veel steun van ploegmakker Berden de Vries, die de spurt perfect voor hem inleidde. Zo was het Twan Brusselman, die als eerste de eindstreep passeerde, direct gevolgd door de goed rijdende Jasper Bovenhuis, op minder dan één seconde. Gert Jan Bosman mocht als derde mee op het erepodium. Simon Schram finishte als vierde net naast het ereschavot. Hans Kopmels uit Wolvega, de winnaar in Hoogeveen bij de amateurs, werd 18e in deze prachtige wedstrijd, waarin 75 renners werden geklasseerd. Gert Mulderij was als 36e de derde Peddelaar, die de eindstreep passeerde. Hij was wel tevreden met dit resultaat, want het was een sterk bezette wedstrijd, waarin erg hard werd gereden. “Dan is dit het hoogst haalbare voor mij”, zei Gert Mulderij direct na de finish. De eerste drie op het podium, werden gehuldigd door de rondemiss Vera Knol uit Nijeveen. Voor de Brabantse winnaar Twan Brusselman, was dit de vierde overwinning van dit wielerseizoen. Jasper Bovenhuis was helemaal leeg toen hij de finishlijn passeerde. Hij had hier graag zijn eerste zege van dit jaar willen behalen, maar dat zat er net niet in. Wel maakte hij een erg sterke indruk, waardoor hij zeker binnenkort op de hoogste trede van het erepodium zal verschijnen. Twee dagen eerder was hij negende in het Belgische Ninoue. Berden de Vries had veel krachten verspeeld in de jacht op de kopgroep en kon daardoor hier zijn overwinning van vorig jaar niet prolongeren, maar had wel een belangrijk aandeel in de zege van teamgenoot Twan Brusselman. Ook Berden de Vries reed mede hierdoor, een erg sterke wedstrijd. In zijn totaliteit was het een zeer geslaagd sportevenement, dat ook organisatorisch goed in elkaar zat, dankzij het wielercomité Nijeveen en de WRV De Peddelaars. De eerste tien in deze zesde Omloop van Nijeveen waren: 1. Twan Brusselman, Helmond. 2. Jasper Bovenhuis, Staphorst. 3. Gert Jan Bosman, Emmen. 4. Simon Schram, Wolvega. 5. Jarno Gmelich Meijling, Almere. 6. Teake Piet van der Werf, Dearsum. 7. Berden de Vries, Gieterveen. 8. Op 57 seconden Rick Ottema, Muntendam. 9. op ruim 1 minuut, Stan Wijkel, Holsloot en 10. Melvin Boskamp, Leek.
Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht