Vandaag start 50ste European Junior Cycling Tour Assen

Met een proloog langs De Vaart in Assen, gaat vandaag, het 50ste European Junior Cycling Tour Assen, van start, vroeger was dit de Asser Jeugdtour. Hiervoor komen meer dan 800 jeugdige wielrenners, in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar, naar Assen. Zij komen uit 17 verschillende landen en 55% van de deelnemers komt uit Nederland. Met 33 renners is de WRV De Peddelaars, hierbij ook goed vertegenwoordigd. De deelnemende landen zijn: Australië, Zuid-Afrika, Israel, Luxemburg, België, Curaçao, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Litouwen, Frankrijk, Ierland, Groot – Brittannië, Duitsland en Nederland. Het programma van maandag 28 juli t/m zaterdag 2 augustus, bestaat uit de volgende wedstrijden. 28/7 Proloog, 29/7 Criterium, 30/7 Klassieker door Drenthe, 31/7 Omloop Kostvlies, 1/8 Criterium Asserbos en 2/8 Tijdrit Stadsbroek, Assen. Voor zover bekend, is dit het grootste wielerevenement voor de jeugd, in de gehele wereld. Er heerst die week een erg gezellige sfeer in Assen, want voor velen van hen is het ook een weerzien met deelnemers uit de voorgaande jaren. Er verschijnen veel nationale kampioenen aan het vertrek, van Nederland en andere naties. Een meisje, thans vrouw, die in alle leeftijdscategorieën heeft gereden is, de regerende wereldkampioene Marianne Vos. Zij heeft haar hart verpand aan dit prachtige wielergebeuren, want als ze maar even kan, komt ze elk jaar even een kijkje nemen bij de wedstrijden. Erik Dekker heeft hier ook vaak gereden en veel gewonnen, evenals Stef Clement, die is uitgevallen in de huidige Tour de France. Een vast gezegde, dat hier zeker van toepassing is, luidt “de kampioenen van morgen, rijden nu in de jeugdtour”. Er wordt elk jaar fel gestreden voor de podiumplaatsen en de verschillende leiderstruien. De leider in het algemeen klassement rijdt in het geel en de aanvoerder van het puntenklassement in het groen, gelijk als in de Tour de France. De junioren vormen de oudste categorie, met de leeftijden van 17 en 18 jaar. Bij de jongens, was Peddelaar Peter Lenderink uit Ommen, vorig jaar de eindwinnaar. Daarom mag hij dit jaar starten met het rugnummer 1 en is wederom een serieuze kandidaat voor de eindzege. Hij won dit jaar al zeven wedstrijden, met daarbij de meerdaagse van Axel en Bladel. De concurrentie is echter groot, want er verschijnen, in deze categorie 129 renners aan de start. De officiële opening is maandag 28 juli om 15.30 uur, bij hotel De Jonge op de Brinkstraat is Assen, waar dan tevens de eerste gele truidragers van de proloog, worden gehuldigd. Alle ingrediënten zijn aanwezig, om ook van deze jubileum editie, een mooi wielerevenement te maken.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht