Twee keer goud en brons voor De Peddelaars NK veldrijden.

In het Brabantse Veldhoven werden in het afgelopen weekeinde, de Nederlandse kampioenschappen veldrijden georganiseerd. Sinds 1963 staan deze wedstrijden op de wielerkalender van de KNWU. Door de vele regen van de laatste dagen, was het parkoers erg modderig en moeilijk te berijden. Desondanks werd het voor de renners(ters) van De Peddelaars een succesvol kampioenschap. Op de zaterdag werden er zelfs twee titels binnengehaald. Bij de juniorvrouwen, was het de 16-jarige Fleur Nagengast, die snel afstand nam van de rest. Eerst was ze nog in het gezelschap van Karlijn Swinkels (Handel) en Floor Weerink uit Exloo. Aanvankelijk kon alleen Floor Weerink volgen, maar toen Fleur Nagengast nog eens flink versnelde, kwam ze alleen aan de leiding en reed ze onbedreigd, naar de hoogste trede van het erepodium. Voor haar was dit de achtste keer dat ze een nationale titel behaalde en één jaar en vijf maanden, na een vervelende ziekte in haar hoofd. .Zij werd op het erepodium geflankeerd door, Floor Weerink als tweede op 1.20 min. en Karlijn Swinkels, die derde werd. In het NK voor de categorie masters 40+, was de oud-prof en Peddelaar Erik Dekker een opvallende winnaar. Hij won in de afgelopen weken reeds in Vorden en Surhuisterveen, maar in Veldhoven zette hij de kroon op het werk , met de winst in het NK. De uittredende kampioen Micha de Vries uit Hilversum, ging vanaf het begin van de wedstrijd aan de leiding. Hij begon aan de laatste ronde, met 18 seconden voorsprong op Erik Dekker. Terwijl Erik aan zijn inhaalrace bezig was, kwam er een hevige stortbui, die de laatste energie uit het lijf van Micha de Vries sloeg. Erik Dekker ging er op en er over, zoals dat in wielertermen heet en bereikte solo winnend de verlossende eindstreep. Hij was hier uiteraard erg gelukkig mee en had een goed verhaal na de finish. “Ik ben in de loop van het vorige seizoen gestart met crossen en dat ging steeds beter. In de afgelopen twee weken won ik en richting het NK, werd ik weer ouderwets fanatiek. In de slotronde zag ik dat Micha de Vries het moeilijk kreeg en toen rook ik bloed en heb toen alles gegeven, om de titel te behalen.” Micha de Vries finishte als tweede en het brons was voor Edwin Raats uit Helmond. Hiermee was Erik Dekker zaterdag, de tweede Peddelaar, die een nationale titel binnenhaalde. Op 14 juli vorig jaar, was Erik Dekker hier ook al succesvol, met het winnen van de ronde van Veldhoven. Zondagmorgen in de wedstrijd voor junioren, was het weer raak voor De Peddelaars. Nu mocht Jens Dekker als derde plaatsnemen op het erepodium. Roel van der Stegen (Sittard) en Max Gulickx uit Eindhoven, kwamen samen aan de leiding. Dat bleef zo gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd. In de slotfase versnelde Max Gulickx nog een keer en bereikte zo winnend de eindstreep. Na Roel van der Stegen, volgde Jens Dekker op de bronzen derde plaats. Hij maakte zich in de laatste ronde los uit een groepje volgers en dat was ook goed voor een podiumplaats. Bij de beloften was het Stan Godrie uit Zundert, die met grote voorsprong de titel veroverde. Jos Nieuwenhuis (Zelhem) volgde als tweede en de derde plaats was voor Sieben Wouters (Zundert). Peddelaar Peter Lenderink, maakte hier zijn debuut als veldrijder en bereikte als 16e de eindstreep. Marianne Vos (Meeuwen) werd bij de vrouwen, voor de vijfde keer op rij kampioen. Reeds in de eerste ronde reed de wereldkampioene weg bij de rest en werd onbedreigd winnares. Sophie de Boer uit Enschede volgde op de tweede plaats en het brons was voor Sabrina Stultiens (Meijel). Hiermee kreeg deze wedstrijd dezelfde bezetting van het erepodium, als in 2014. Esmee Oosterman finishte als achtste ook keurig in de top tien. In het kampioenschap voor de profs, maakte Mathieu van der Poel, die eigenlijk nog tot de categorie beloften behoort, reeds in het begin het verschil met de rest. Hij werd niet meer serieus bedreigd en werd de nieuwe Nederlandse kampioen. Zijn broer David volgde op 39 seconden als tweede en de uittredende kampioen Lars van der Haar, werd derde op 1.12 min. De gelukkig winnaar zei na de finish: “Ik denk, dat ik in het kampioenschap bij de beloften, niets te bewijzen had. Als je proeft, dat je misschien ook de titel kunt winnen bij de profs, dan moet je dat ook doen. En dat heeft goed uitgepakt.” Met twee eerste en een derde plaats, met daarbij nog twee top tien klasseringen, was dit een uitermate succesvol kampioenschap voor De Peddelaars.

Luc Reinds.
Fleur nk

<< Terug naar het nieuwsoverzicht