Ronde van Beilen geslaagd wielerevenement.

Met 370 namen op de deelnemerslijsten, kende de 64e wielerronde van Beilen een grote belangstelling van rennerszijde. Ook was er een grote publieke belangstelling. Op het laatste moment hadden zich nog een aantal sterke coureurs aangemeld, met o.a. Sven Kramer. Om 09.30 uur werd gestart met de wedstrijden voor de jeugd van 8 t/m 14 jaar. In de jongste categorie won Thomas Huitema uit Roden en volgde Geert Jan Hofstee als beste Peddelaar op de tweede plaats. Het gelukte nog aan acht Peddelaars, om bij de top tien te finishen, dat waren; Bjorn Hommes en Jelle Bouwe Hofstee als vierde. Rosan Dekker werd vijfde, Antoine Kroezen en Ruud Junior Nagengast volgden als zevende. Karlijn Koops en Anouk Dekker, kwamen als negende over de eindstreep. De plaatselijke favoriet Pieter Bouwers werd tiende bij de 14-jarigen. Nog 15 jeugdige Peddelaars, brachten de wedstrijd tot een goed einde, maar klasseerden zich niet bij de prijswinnaars. Hierna was het de beurt aan de nieuwelingen meisjes en juniorvrouwen, die een gezamenlijke wedstrijd reden. Hier verschenen 54 rensters aan het vertrek en zij zorgden voor een levendige wedstrijd. Het veld viel snel uiteen en er ontstond een kopgroep met vier rensters. Namens De Peddelaars, was Meike Uiterwijk Winkel hierbij vertegenwoordigd. De jacht op het leidende kwartet, werd geopend door de plaatselijke favoriet Fleur Nagengast. Samen met Aafke Soet (Heerenveen) en Kylie Waterreus uit het Limburgse Ulestraten, wist zij drie ronden voor het einde aan te sluiten bij de koplopers. Het gelukte niemand van hen om een voortijdige beslissing te forceren, zodat de eindsprint de beslissing moest brengen. Lorena Wiebes uit Mijdrecht toonde zich de snelste, voor Aafke Soet als tweede en Fleur Nagengast mocht, na een sterke wedstrijd, als derde mee op het erepodium. Meike Uiterwijk Winkel reed als nieuweling meisje, ook erg goed en finishte als zevende. Ilse Kreeft was de derde renster van De Peddelaars en zij werd heel knap 18e. Daniëlle Luning finishte als 37e en Milou Koops werd 46e. Hierna was het de beurt aan de elite/beloften en amateurs, die 80 kilometer moesten afleggen. Er verschenen 105 renners aan het vertrek, met o.a. Sven Kramer, die zich op het laatste moment nog had aangemeld. Ook zij zorgden voor een spannende wedstrijd, waarin Peddelaar Peter Lenderink een hoofdrol vervulde. Hij nestelde zich gelijk in de voorste gelederen en was bij elke uitlooppoging betrokken. Toen er na 22 km. een kopgroep wegreed bij de rest, was hij hierbij present, evenals 13 anderen. Zij namen snel afstand van het peloton, waaruit inmiddels vier renners op jacht gingen naar de leiders. Bij dit viertal de twee Peddelaars, Arnt Jalvingh en Peter Schulting. Even leek het er op, dat zij de sprong naar de 14 leiders zouden kunnen maken, maar zij slaagden daar niet in. Wel kregen zij versterking van nog aan achttal coureurs en toen moesten zij toch toezien, hoe de kopgroep steeds verder van hen wegreed. Op het voorste plan probeerde Peter Lenderink, om een voortijdige beslissing te forceren, maar hij slaagde niet in zijn opzet. Dat gelukte wel Roy Eefting, die vroeger in Grolloo woonde, maar nu in Apeldoorn. In de laatste vijf kilometer, plaatste hij een succesvolle demarrage en bereikte solo winnend de finish. Van de volgers won Jeff Vermeulen (Exloo) de eindsprint voor de tweede plaats en derde werd Paul de Haan uit Meedhuizen. Beste Peddelaar was Peter Lenderink op de achtste plaats. Peter Schulting als 16e en Arnt Jalivingh op de 19e plaats, kunnen ook terugzien op een erg goede wedstrijd. De plaatselijke favoriet Gerrit Wonder reed ook sterk en finishte als 43e en Arjan Kroezen werd 52e. Sven Kramer kwam als 72e in het peloton over de eindstreep. Het was een in alle opzichten geslaagde wielerdag, die werd georganiseerd door het wielercomité Beilen en de WRV De Peddelaars. Met de hoofdsponsor de Rabobank is een driejarige overeenkomst afgesloten, zodat de 65e editie voor volgend jaar weer op koningsdag is gepland.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht