Zondag 4 oktober 40e internationale veldrit van Gieten.

Om 09.45 uur wordt op zondag 4 oktober het eerste vertreksein gegeven, tijdens de 40e editie van de internationale Super Prestige veldrit in Gieten. Er zijn die dag ruim 200 vrijwilligers actief, om alles in goede banen te leiden. Gieten is met deze 40 edities de oudste internationale organisatie in Nederland en behoort tevens tot de oudste in Europa. Tussentijds werd er ook nog vijf keer het Nederlands kampioenschap en één keer het WK (1991) georganiseerd. Vorig jaar was het min of meer een avondwedstrijd, maar nu is men terug naar de middag, met de laatste start om 15.00 uur. Misschien mede door de late tijdstippen, was er vorig jaar minder publiek, waardoor er uiteindelijk een tekort aan inkomsten was. Vanuit de reserves heeft men dat gat kunnen dichten. Dit jaar verliep de sponsoring erg voorspoedig, via onder andere een driejarig contract met de Rabobank Assen/Noord Drenthe.                                                                   Op zondag 4 oktober komt in Gieten het sterkste deelnemersveld aan het vertrek ooit sinds het 40-jarig bestaan. Na de nieuwelingen om 09.45 uur volgen de junioren om 11.00 uur. Een grote kandidaat voor het erepodium, dat hij vorig jaar net miste, is Jens Dekker van De Peddelaars. Hij krijgt echter geduchte tegenstand van een aantal Belgische en Duitse renners. Ook start hier de volledige Tsjechische juniorenselectie.  Hierna volgen de beloften, renners tot 23 jaar, met hun start om 12.15 uur. Hier komt de volledige top van Nederland en België aan het vertrek, voor hun wedstrijd over 50 minuten. De Belg Eli Iserbyt, won vorig jaar bij de junioren en start nu als 19-jarige bij de beloften. Verdere kanshebbers zijn; Johan Jacobs (Zwitsers kampioen), Felix Drumm (Duits kampioen), Adam Toupalik (Tsjechië), Thijs Aerts , Quinten Hermans en Yannick Peeters uit België en de Nederlanders, Martijn Budding, Joris Nieuwemhuis en Sieben Wouters.                                                             Daarna volgt om 13.45 uur de wedstrijd voor vrouwen.  Helaas kunnen Marianne Vos, vanwege een rustperiode, na een slepende blessure en de huidige Franse wereldkampioene, Pauline Ferrand Prevot, vanwege een trainingsstage in Brazilië, niet meedoen. Desondanks verschijnt er een sterk deelnemersveld aan het vertrek. De grootste favorieten zijn de Belgische kampioen en winnaar van vorig jaar, Sanne Cant, samen met Ellen van Looy (2e in 2014). Ook de Engelse kampioen  en winnaar in 2013, Helen Wyman is van de partij, evenals haar landgenote Nikki Harris. Nederrlandse kandidaten voor het erepodium zijn; Sanne van Paassen, Sophie de Boer en Europees kampioen Sabrina Stultiens. Peddelaar en plaatselijk favoriet Esmee Oosterman zal natuurlijk haar uiterste best doen, om juist hier goed te presteren. Zij rijdt voor het crossteam Guerciotti Selle Italia.  Ook Fleur Nagengast, de tweede Peddelaar, start hier en maakt haar debuut bij de vrouwen. Ook zij zal als regerend kampioen bij de junioren, haar uiterste best doen voor een goede klassering. De vrouwen rijden voor de Super Prestige Boretti Ladies Trophy.                                                                                                                       De wedstrijd voor elite renners begint om 15.00 uur en dit wordt in België en Nederland rechtstreeks uitgezonden via de TV. In België is dat via Telenet en in Nederland via TV Drenthe. Op Sporza wordt op zondagmiddag ook een ruime samenvatting uitgezonden. De Belg Sven Nijs, brengt een grote supporters schare met zich mee, ook omdat hij bezig is aan zijn afscheidsseizoen. Hij won reeds acht keer in Gieten en wil daar graag een vervolg aan geven. In Las Vegas liet hij onlangs zien, dat hij goed in vorm is, met een tweede plaats in deze wereldbekerwedstrijd. Het liefst wil hij met een zege afscheid nemen van Gieten. Twee andere Belgische kanshebbers zijn de oud-winnaars, Tom Meeusen (2010) en Klaas Vantornout (2008 en 2012). Verder hebben de Belgen natuurlijk het grote talent Wout van Aert, winnaar in Las Vegas en in Gieten bij de beloften in 2014. De Nederlanders zijn ook sterk vertegenwoordigd, met o.a. de regerende wereldkampioen Mathieu van der Poel en Lars van der Haar ( derde WK). Gert Jan Bosman is in deze wedstrijd de regionale favoriet en deze Peddelaar wil hier ook zorgen voor een goede klassering. Verder Nederlandse kandidaten voor het erepodium zijn ;Thijs van Amerongen, David van der Poel en Corné van Kessel.  Er wordt gereden op het fraaie overzichtelijke parkoers, rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg. Ten opzichte van de vorige edities , is er een extra lus ingebouwd op de hellingen van de zandafgraving. De totale lengte van het parkoers is hierdoor gewijzigd van 2475 meter in 2665 meter. Het parkoers is daardoor nog selectiever geworden voor de deelnemers en voor het publiek interessanter. Met vijf verschillende wedstrijden is er weer een volledig dagprogramma. Naast het veldrijden is er nog voldoende ruimte voor entertainment, met diverse dj’s en artiesten en tevens een hometrainer-wedstrijd.

Luc Reinds.

 

<< Terug naar het nieuwsoverzicht