Jens Dekker door pech uit koers in België.

Voor Jens Dekker had zaterdag, de wereldbekercross van Heusden – Zolder in België, een dramatische ontknoping. De Europees kampioen bij de junioren, moest de wedstrijd in de slotronde verlaten, nadat hij samen met de Belg Jappe Jaspers de koers had gekleurd. De wedstrijd ging over vijf ronden en begon voor Jens Dekker hoopvol. Halverwege de wedstrijd, reed hij weg bij zijn naaste belagers en kreeg steun van de sterke Belg Jappe Jaspers. Met nog twee ronden te gaan, had het leidende duo een voorsprong van 11 seconden, op een drietal Fransen. Bij het ingaan van de laatste ronde was de situatie onveranderd en leken Jens Dekker en Jappe Jaspers, te gaan strijden voor de twee beste podiumplaatsen. Dat mocht echter niet zo zijn, want Jens Dekker raakte een paaltje en ging tegen de grond, evenals zijn medekoploper. Jappe Jaspers zat echter snel weer op de fiets en kon de koers vervolgen. Naast een paar schaafwonden, was de fiets van Jens Dekker defect. Een gebroken wiel en een scheef stuur, maakten verder rijden onmogelijk. Zo kwam er een abrupt einde aan een wedstrijd, die voor Jens Dekker tot dat moment succesvol was verlopen. Jaspers kreeg gezelschap van twee Fransen, die zich behoorlijk gingen roeren in de strijd om de podiumplaatsen. Het was de Fransman Thomas Bonnet, die als eerste de eindstreep passeerde, voor Jappe Jaspers (B.) en Tanguy Turgis, ook uit Frankrijk mocht als derde mee op het erepodium. In de tussenstand voor de wereldbeker liep Jappe Jaspers (220 P) verder uit op Jens Dekker, die als tweede op 160 punten bleef staan. Er staan nog twee WB-wedstrijden op het programma, 17 januari in het Franse Lignieres-en-Berry en op 24 januari in Hoogerheide. Deze competitie bestaat, voor de junioren, in totaal uit zes wedstrijden en de beste vier uitslagen tellen uiteindelijk mee voor het eindklassement. Hierdoor is Jens Dekker nog niet kansloos voor de eindzege. Bij de vrouwen was de eerste plaats voor de Belgische Sanne Cant, die de Amerikaanse Katherine Compton naar de tweede plaats verwees. Peddelaar Esmee Oosterman bracht als 34e de wedstrijd ook tot een goed einde. De wedstrijd voor elite-renners, werd na een spannende slotfase, gewonnen door de regerende wereldkampioen Mathieu van der Poel. Aanvankelijk was er een kopgroep van drie renners, met meer dan een volle minuut voorsprong op de rest. Lars van der Haar viel yegen het eind, terug door een lekke band, maar werd nog wel derde. De tweede plaats was voor de Belg Kevin Pauwels op zeven seconden van de winnaar. De eerste drie in de tussenstand voor de wereldbeker zijn; 1. Wout van Aert (B.) 336 p. 2. Lars van der Haar (Ned.) 320 p. en 3. Sven Nijs (B.) met 303 p. Wout van Aert finishte in Heusden Zolder als achtste. In het parkoers wordt nog een extra brug opgenomen en dan wordt hier op 30 en 31 januari 2016, het wereldkampioenschap betwist. Hiervoor waren op 20 december al 32.000 entreekaarten verkocht en de organisatie rekent op ruim 70.000 toeschouwers.
Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht