Zaterdag start 58e Ster van Zwolle.

Het Nederlands wegseizoen voor de wielrenners, gaat aanstaande zaterdag van start, met de klassieker Ster van Zwolle. Hiermee wordt een oude traditie voortgezet, want deze wedstrijd is al vele jaren de nationale seizoenopening. De eerste editie werd verreden in 1961 en had Jan Rol uit Alkmaar als winnaar. Vorig jaar won Fabio Jakobsen, de nationale beloften kampioen. De start is om 12.00 uur op het Grote Kerkplein in het centrum van Zwolle. Dit is een geneutraliseerde start en na 3,2 kilometer volgt op de Marsweg de officiële start. De wedstrijd gaat over 179,1 kilometer. Om ± 13.40 uur passeren de renners voor het eerst de finishlijn op de Ceintuurbaan, om nog een grote omloop door de kop van Overijssel te maken. De karavaan passeert Nieuwleusen om 14.40 uur, om 15.05 uur is men in Hasselt en Genemuiden wordt om 15.15 uur bereikt. De echte finish wordt verwacht tegen de klok van 16.10 uur, op de Ceintuurbaan ter hoogte van de Isala Klinieken.  De wedstrijd is live te volgen op Eurosport 1 vanaf ± 15.30 uur. De Ster van Zwolle is de eerste wedstrijd, uit een reeks van acht, die meetelt voor de Topcompetitie. De winnaar mag de eerste oranje leiderstrui in ontvangst nemen. Het is altijd moeilijk te voorspellen, wie deze wedstrijd gaat winnen, omdat er nog geen vergelijk is. Zeker is, dat de gebroeders Jasper en Robert Bovenhuis uit Staphorst, tot de kanshebbers behoren. Ze kennen het parcours en zo dicht bij huis, hopen ze mee te kunnen strijden voor de hoofdprijs. Ook Joey van Rhee uit Nijverdal is ook min of meer een thuisrijder en kandidaat voor een topklassering. Zaterdag 3 maart zal de eerste leider van de topcompetitie zijn opwachting maken op de Ceintuurbaan in Zwolle.

De Gouden Pijl van Emmen, wordt verplaatst naar de zondag en de eerste editie is op 5 augustus. Traditioneel werd deze wedstrijd verreden op de derde dinsdag na de Tour de France. Volgens de organisatie biedt deze nieuwe datum veel voordelen. Voor het publiek, is het makkelijker om de Gouden Pijl te beleven in het weekeinde, dan op een doordeweekse dag. Daarnaast is de datum ongeveer anderhalve week eerder en daarmee korter na de Tour de France, hierdoor zijn de profrenners makkelijker te contracteren, voor het rijden in de Gouden Pijl van Emmen. De organisatie is reeds druk bezig met het invullen van alle programma onderdelen voor deze zondag.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht