Peter Schulting vijfde in 58e Ster van Zwolle.

Het was zaterdag een regelrechte strijd tegen de natuurelementen, waarmee de renners in de 58e Ster van Zwolle, moesten afrekenen. De wind en kou waren bepalende factoren op deze dag. De organisatie had voorzorgsmaatregelingen genomen, door een bus met 40 zitplaatsen en 100 dekens op te nemen in de volgkaravaan, dit om verkleumde renners een goed heenkomen te bieden. De wedstrijd kwam pas laat op gang en kende een boeiende slotfase.  Een groep van 45 renners ging met nog 65 kilometer voor de boeg aan de leiding. Met nog 50 kilometer te gaan reden er 18 renners weg uit deze groep en daarbij zaten de drie sterke Peddelaars, Joey van Rhee, Peter Schulting en Jasper Bovenhuis, ze reden dapper mee in de frontlinie. Op de dijk richting Genemuiden, ontstond een felle jacht op de leiders en daardoor moesten drie coureurs afhaken. De rest hield dapper stand en met nog 34 kilometer te gaan was hun voorsprong 40 seconden. Het hoge tempo en de kou deed de leidende groep verder krimpen tot 13 man. Jasper Bovenhuis uit Staphorst kreeg op een erg ongelukkig moment materiaalpech en zag zijn kansen op een topklassering verloren gaan. Het bleef onrustig aan de kop van de wedstrijd en herhaaldelijk werd er gedemarreerd. Dat resulteerde uiteindelijk, dat er een kopgroep van zes renners ontstond, met daarbij Peter Schulting (Lemele). Dit zestal naderde snel de finishplaats, maar voor de verlossende eindstreep werd bereikt, volgden de vluchtpogingen elkaar snel op. Peter Schulting ging extra op de trappers staan, toen er nog zes kilometer moest worden afgelegd. Hij werd echter weer snel teruggepakt door de rest. Maar op twee kilometer van de finish ging hij wederom op avontuur, maar ook nu had dat niet het gewenste gevolg. Daarna probeerde hij bij het passeren van het doek van de laatste kilometer nog een keer, maar hij kreeg geen ruimte genoeg en zou uiteindelijk als vijfde en beste Peddelaar, de eindstreep bereiken. Het was Jordi van Loon die de eindspurt aantrok voor zijn ploegmaat Maarten van Trijp, die zo gemakkelijk naar de zege reed. Hij woont momenteel in Essen net over de Belgische grens. Jaap Kooyman uit Sittard volgde als tweede en de derde plaats op het erepodium was voor René Hooghiemster (Sneek). Joey van Rhee werd heel knap negende en Patrick van der Duin finishte als 20e. René Hooghiemster was de strijdlustigste renner in deze 58e editie van de Ster van Zwolle. De winnaar Maarten van Trijp, hoopt dat dit het begin is van een succesvol voorjaar, waarmee hij zich in de kijker hoopt te rijden bij een profploeg.

In Italië werd zaterdag ook een begin gemaakt met het wegseizoen voor de wielrenners, met de Strade Bianche. In het parkoers zaten onverharde stroken, met een totaal van 63 kilometer. Bij de vrouwen won Anna van der Breggen en bij de mannen was de zege voor de Belg Tiesj Benoot. Voor Benoot was dit zijn eerste overwinning als beroepsrenner. Door de kou werden zaterdag de trainingsritten in Emmen afgelast.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht