Huub Deelstra wint in Brabant.

Voor de 69e keer stond de wielerwedstrijd “Acht van Bladel” voor junioren op de wielerkalender. Dit is een internationaal sterk bezette wedstrijd, met alleen maar sterke winnaars. Zaterdag werd de tweede etappe verreden over 120 kilometer, met de finish in Bladel.

Het was Peddelaar Huub Deelstra, die daar als eerste solo de eindstreep passeerde, met een voorsprong van 28 seconden. Een geweldige prestatie van de jonge Hoogevener. In de eerste etappe finishte hij in het grote peloton op 57 seconden van de winnaar. Zondag in de afsluitende individuele tijdrit werd Huub Deelstra 12e, waardoor hij vijfde werd in het algemeen eindklassement. Rick Metselaar was de tweede Peddelaar, die deze meerdaagse tot een goed einde bracht, met een 43e plaats in de tijdrit en 73e in het eindklassement, ook een erg goede prestatie.

Zaterdag werd ook het NK voor de vrouwen verreden, op een erg warm parkoers. Het werd een boeiende wedstrijd, met veel vluchtpogingen. Met nog 40 kilometer te gaan, kwamen Marianne Vos (Babyloniënbroek) en Ester van Veen (Uitgeest) aan de leiding. Ze kregen een voorsprong van meer dan een volle minuut, maar dat was niet voldoende. Ze werden bijgehaald door een groep met 14 rensters en daarbij zat ook Peddelaar Fleur Nagengast. Deze groep bleef niet bijeen, want op 9 km. voor de finish reed Chantal Blaak (Berkel en Rodenrijs) weg bij haar naaste belagers en deze regerende wereld- en Nederlandse kampioene, verdedigde met succes haar voorsprong en prolongeerde zo haar titel.

Fleur Nagengast had het in de laatste omlopen van 15 kilometer erg zwaar, maar ze werd toch keurig 13e in dit sterke gezelschap. Evy Kuijpers (Lierop) werd vijfde en daarmee de nationale kampioen in de categorie “ elite-vrouwen zonder contract”. Hierin was er een tweede “zilveren” plaats voor Fleur Nagengast. Ze was hiermee best tevreden en kan terugzien op een goed kampioenschap. Aafke Soet bracht deze wedstrijd ook tot een goed einde en finishte op een keurige 21e plaats.

De jeugd vond startgelegenheid in Haarle en daar waren er vierde plaatsen voor; Danny Turkstra en Flore de Groot. Mads de Roos kwam als vijfde over de finish en Manon Turkstra werd 21e. De Peddelaarsjeugd was ook actief in Rijswijk, waar Thomas Huitema derde werd, Ruud Junior Nagengast werd tiende en Marthijn Berends kwam als 21e over de eindstreep. Dit was ook een meerdaagse , waarin Ruud Junior Nagengast nog een keer eerste en vierde werd. Thomas Huitema werd tweede, Marthijn Berends achtste en Juul Nagengast vijfde en 15e.

In Groningen waren er drie overwinningen voor De Peddelaars, door Mirthe Buurmeijer, Loes Brouwer en Finn Hiemstra. Mads de Roos werd tweede in Groningen.

De ronde van Blijham werd gewonnen door Cor Visser uit Munein. Gert Mulderij finishte als 12e en Mischa Groen werd 31e. In Driel was de zege voor Leon Ströker uit Venlo. Met zijn vierde plaats was Arjen van Putten daar de beste Peddelaar. Zondag werd Mathieu van der Poel nationaal kampioen bij de beroepsrenners.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht