Tom Dumoulin wint Gouden Pijl van Emmen.

De eerste Gouden Pijl van Emmen, die op zondag werd verreden, trok meer publiek, dan de jaren er voor. Naar schatting waren er tussen de 35 en 40.000 toeschouwers langs het parkoers. De wedstrijddag begon met een wedstrijd voor vrouwen over 50 kilometer. Hier verschenen 36 rensters aan het vertrek. Anouska Koster, de winnares van vorig jaar, uit Westereem ging samen met Rozanne Slik uit Bergen aan de haal. Dit duo bouwde een voorsprong op van 40 seconden. Ze kregen gezelschap van nog een vijftal rensters en zij mochten uiteindelijk gaan sprinten voor de ereplaatsen. Nina Kessler uit Velserbroek was de snelste voor Nathalie van Gogh uit Nieuw Vennep. De profs begonnen om 17.15 uur aan een tijdrit over één ronde. Lang stond Peddelaar Peter Schulting, die zaterdag nog won in Ospel, aan de leiding. Alleen Niki Terpstra was sneller. Om 18.00 uur werd het programma vervolgd met een puntenwedstrijd over 49 minuten, met vijf spurts. Winnaar werd Dylan Groenewegen, die Ramon Sinkeldam naar de tweede plaats verwees.  Daarna volgde het hoofdnummer, het criterium. Gelijk vanaf de start reed Tom Dumoulin weg bij de rest. Hierdoor ontstond er een kopgroep van zeven renners, die dapper hun voorsprong groter zag worden. Het was een levendige wedstrijd, waar het publiek van genoot. De kopgroep viel uiteen en er bleven drie renners over op het voorste plan, dat waren Bauke Molema, de winnaar van 2017, Koen de Kort en Marc de Maar.

Afbeeldingsresultaat voor gouden pijl emmen 2018

Toen Tom Dumoulin zich op kop zette van het peloton, werd de voorsprong snel kleiner en met nog vier ronden te gaan kwam alles weer bijeen. Niki Terpstra demarreerde en kreeg Tom Dumoulin en Wout Poels met zich mee. Met nog twee ronden voor de wielen, moest Wout Poels zijn medekoplopers laten gaan. De twee overgebleven leiders ,verdedigden met succes hun verworven voorsprong en mochten gaan spurten voor de zege. Die werd nipt gewonnen door Tom Dumoulin, voor Niki Terpstra en de spurt van de volggroep werd een prooi voor Dylan Groenewegen, die als derde mee mocht op het erepodium. Bauke Molema finishte als vierde en kreeg de Peter van Putten- prijs voor de strijdlustigste renner.

In Appelscha stond de Bosbergronde op het programma. Bij de wedstrijd voor amateurs, werd gewonnen door Imo de Pruijssenaere de la Woestijne uit Utrecht. Arjen van Putten was de eerste Peddelaar op de 12e plaats. Emiel Kunkeler werd 25e, Matthijs Meerholz 30e en Mischa Groen volgde als 31e. Bij de elite en beloften  werd Kees Kunkeler 23e, Jan Dijkstra 28e en Jan Essers 34e.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht