Kennismaking met Henk Jonker, vertrouwenspersoon

Op verzoek van wielerrenvereniging “De Peddelaars”, stel ik mij graag even voor. Mijn naam is Henk Jonker, ik ben 65 jaar en ik ben geboren in Hoogeveen en hier ook woonachtig. Verder  ben ik gehuwd en heb twee kinderen, een schoonzoon een schoondochter en drie kleinkinderen.

Formeel ga ik 28 september met pensioen. Ik ben bijna 45 jaar werkzaam geweest in de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking, waarvan ruim 34 jaar als locatie hoofd van een aantal woonvoorzieningen. De laatste jaren ben ik vertrouwenspersoon geweest voor Cosis in de provincie Groningen en de kop van de provincie Drenthe. Vooral in deze periode heb ik een groot aantal cliënten en/of hun verwanten kunnen bijstaan in situaties waarbij zij zich onheus bejegend voelden door bijvoorbeeld mede-cliënten of medewerkers.

Mijn rol en taak als vertrouwenspersoon zoals ik die binnen jullie vereniging zal uitoefenen is vastgelegd in een taakomschrijving. In het kort komt het er op neer dat ik leden van de vereniging kan bijstaan op momenten dat zij zich door anderen binnen de vereniging onheus bejegend voelen. Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn, dat je je niet serieus genomen voelt wanneer je een klacht uit, of dat je uitgescholden wordt, of ongewenst wordt aangeraakt, of dat er seksuele toespelingen worden gemaakt. Kortom wanneer je je ergens niet prettig bij voelt. Het mooiste zou in dit soort gevallen zijn dat je dit direct bespreekbaar kunt maken met de betrokkene, maar ik begrijp heel goed dat dit niet in alle gevallen zal lukken. De één durft namelijk sneller iets tegen een ander te zeggen dan een ander. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat je niet met een probleem rond hoeft te blijven lopen. Als je ergens mee zit kun je mij dit in vertrouwen vertellen en kunnen we een afspraak maken om te kijken hoe we met het probleem en/of klacht om kunnen gaan. En nogmaals blijf niet met je probleem rondlopen! En uiteindelijk bepaal jezelf wat de vervolgstappen zullen zijn. Als vertrouwenspersoon heb ik een geheimhoudingsplicht dus je mag mij echt alles vertellen.

Voor de vereniging en haar leden wens en hoop ik dat er weinig van mijn diensten gebruik hoeft te worden gemaakt. Tot slot hoop ik in de komende periode wat nadrukkelijker met de vereniging kennis te maken door bijvoorbeeld eens aanwezig te zijn bij informatieavonden of bij de algemene leden vergadering.

Ik ben te bereiken via email : vertrouwenspersoon@peddelaars.nl  (dit mailadres is nog in ontwikkeling per  3 sept 2018, zodra deze actief is berichten we dat. red)
of op mijn mobiele telefoonnummer: 06 515 30 135

Met een sportieve groet,

Henk Jonker

<< Terug naar het nieuwsoverzicht