In memoriam Hilko Luppes.

Op 24 december is Hilko Luppes overleden, een opmerkelijke Peddelaar, met een waardevol clubverleden. Maar voordat ik over zijn verleden bij De Peddelaars, iets ga schrijven, moet ik even verder terug in het verleden. Persoonlijk had ik (Lucas Reinds) een bijzondere band met Hilko. In 1956 maakten we beiden onze entree bij de PTT in Hoogeveen. Hilko kwam rechtstreeks van zee en werd besteller in de voetsporen van zijn vader Meidert (Meine). Waarschijnlijk omdat we beiden van buiten Hoogeveen kwamen, ontstond er een hechte band tussen ons. We bezochten samen, op onze brommers, alle feesten in de buurten en dorpen in en rond Hoogeveen. Daar was altijd een vaste groep obers in de bediening en eentje daarvan was een collega van Hilko. Hij kreeg van Hilko te horen, dat hij er voor moest zorgen, dat we voldoende “gratis” bier kregen. Dat gelukte altijd en we hadden veel plezier, waarbij moet worden opgemerkt, dat het drinkvermogen van Hilko groter was dan dat van mij. We beleefden altijd wel iets bijzonders en het was ook een gezellige tijd. Zo ook een keer in Zuidwolde, waar twee zussen onze aandacht trokken. Zij woonden achteraf op Alteveer, waar Hilko de weg goed kende. Het klikte met de meisjes en we zouden hen naar huis brengen. We gaan niet over de weg zei Hilko, dat is veel te ver. Door het land is veel korter. Zo gingen we op onze brommers, met elk een meisje aan onze schouder, door de weilanden. Hilko reed voorop en deed de hekken open, die ik weer sloot. Ik mocht niet te ver achter blijven, daar anders de koeien aan de kuier konden gaan. Na ons trouwen kwamen er andere prioriteiten en werd onze vriendschapsband minder. Maar echt weg ging die niet, waarbij Hilko mij steevast “manneke” noemde. Persoonlijk raakte ik nauw betrokken bij de wielersport en De Peddelaars in het bijzonder en daar was ook weer de hereniging met Hilko Luppes.  Mede door zijn fietsende zonen raakte Hilko ook betrokken bij De Peddelaars. Hij ontpopte zich als een echte stuwende kracht binnen de vereniging. Niets was hem te veel en waar mogelijk hielp hij mee in het reilen en zeilen van de club. Zo werd hij op 22 november 1980 voorzitter van de jeugdafdeling en dat bleef hij tot december 1984. Dit was niet het einde voor Hilko Luppes van zijn bemoeienissen betreffende de jeugd binnen de vereniging. Hij bleef actief en bewees bij veel zaken, zijn onvoorwaarlijke inzet voor de jeugd. Nu is hij op 86 jarige leeftijd van ons heen gegaan, maar we zullen hem blijven herinneren, als een echte fijne Peddelaar. We wensen zijn naaste familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van die voor hen grote verlies.

 

Namens het bestuur van De Peddelaars, Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht