Fleur Nagengast vice-wereldkampioene veldrijden.

In het afgelopen weekeinde werden in het Deense Bogense de wereldkampioenschappen veldrijden verreden. Fleur Nagengast startte voor ons land in de categorie beloften-vrouwen (tot 23 jaar). De grote favoriete was hier de Rotterdamse Ceylin Del Carmen Salvarado. Fleur Nagengast had een uitermate slechte start en was in de beginfase betrokken bij een valpartij en in de tweede ronde gleed ze nog eens weg. Hierdoor verloor ze veel tijd op de leiders in de wedstrijd en moest ze in de achtervolging. Dit leek een kansloze opgave, maar ze ging ijzersterk door en in de voorlaatste ronde meldde zij zich op het voorste plan. Daar nam ze nadrukkelijk de koppositie over en zorgde er voor, dat niemand weg kon rijden. Hierdoor werden de eerste drie posities ingenomen door de oranje vrouwen. Ceylin Del Carmen Salvarado, nam de leiding richting eindstreep, maar werd bijgehaald door Inge van der Heijden uit Schaijk. Deze passeerde als eerste de eindstreep en ook Fleur Nagengast kwam nog sterk opzetten en werd op acht seconden tweede. Ceylin Del Carmen Salvarado volgde als derde, zodat het gehele erepodium oranje was.

Voor Fleur Nagengast een erg goede prestatie, waar ze zelf ook erg tevreden over was. Ze had gehoopt op een podiumplaats en daarbij was de zilveren medaille wel een erg mooi beloning. Het is voor haar een goed, maar niet gemakkelijk,wielerseizoen geweest. Er staan nog een paar veldritten op haar programma, waarna ze na een korte rustperiode gaat beginnen aan het wegseizoen. Bij de vrouwen ging de titel naar de Belgische Sanne Cant, die ook in de twee voorgaande jaren al wereldkampioen was. Lucinda Brand de Nederlandse kampioene werd tweede en het brons was voor Marianne Vos. Bij de mannen maakte Mathieu van der Poel de verwachtingen waar, door met afstand de titel te veroveren. Hij werd op het podium geflankeerd door de Belgen; Wout van Aert en Toon Aerts als tweede en derde. Bij de junioren won de Engelsman Ben Tulett en zijn landgenoot Thomas Pidcock was de snelste bij de beloften-mannen. In deze twee wedstrijden was er geen hoofdrol voor de Nederlandse renners.

Zaterdag waren in Emmen op het sportcomplex De Meerdijk, de eerste trainingsritten op de weg gepland. Maar door de kans op gladheid, konden die geen doorgang vinden. Nu hoopt men aanstaande zaterdag om 13.00 uur te kunnen starten. Op 23 februari start het Nederlandse wegseizoen met de 59e Ster van Zwolle.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht