Wielerlegende Doortje Nagengast overleden.

Helaas moest er op vrijdag 8 maart afscheid worden genomen van Doortje Nagengast. Vorige maand vierde ze nog haar 81ste verjaardag in besloten familiekring. Doortje Nagengast was een prominent persoon binnen de wielrennerij en in het bijzonder bij de WRV De Peddelaars. Toen haar zoons in 1977 gingen fietsen bij de jeugdafdeling, deed ook Doortje haar intrede binnen de wielersport. Ze was erg betrokken bij het reilen en zeilen van haar jongens en de club, wat al snel haar club was. In 1979 werd ze secretaresse van het jeugdbestuur en dat werk deed ze vele jaren, tot ieders tevredenheid. Toen het clubhuis afbrandde, was ze in 1980 bijzonder actief in de activiteiten rond de herbouw.  Hierna was ze vele jaren belast met het beheer, samen met haar man Jan. Het clubhuis was haar tweede thuis en ze organiseerde er vele activiteiten. In 1983 werd ze jurylid bij de KNWU en dat zou ze blijven doen tot in 2018. In 2011 werd ze voor haar wieleractiviteiten door de KNWU beloond met het Zilveren Wiel. Toen vorig jaar het totaal gerenoveerde clubhuis werd heropend, werd op het aangrenzende plein, de naam hiervan symbolisch door haar onthuld, door een doek van de naamplaat te trekken en zo was het Doortje Nagengast plein een feit. Iets waar iedereen veel voldoening aan had. Ze beleefde ook erg veel plezier aan de successen van haar kleinkinderen. Voor haar verdiensten in de wielersport en daar buiten, ontving ze ook een terechte koninklijke onderscheiding.  Op haar eigen verzoek ging ze na haar laatste verblijf in het Scheper-ziekenhuis te Emmen, in januari van dit jaar, naar het Herstel-hotel in Hoogeveen. Daar is ze vrijdag 8 maart in de namiddag overleden. Doortje was lid van verdienste bij De Peddelaars en binnen de vereniging zullen ze met veel dankbaarheid en respect terugdenken aan deze prachtige wielervrouw.

Luc Reinds.

<< Terug naar het nieuwsoverzicht